Feriehus

Secret Garden

Klong Dao

Koh Lanta

Thailand

Reise rundt Koh Lanta er lett med en leid

motorsykkel, TukTuk eller bil.

Å leie en motorsykkel er en fin måte å komme seg rundt Koh Lanta og utforske øya og dens eksotiske strender som strekker seg kilometervis langs kysten.

Alle bilene har automat gir og er forsikret.

Hvis du ønsker å leie en motorsykkel, er det mange steder i nærheten. Velg mellom manuell eller automatisk girkasse. 1 hjelm, voksen størrelse, per motorcyclet er inkludert. Motorsykler er ca 100 cc og forsikret.

TukTuk passer godt om man er flere personer, men de er ikke så sterke, så det kan by på problemer i bakker. Trenger man flere hjelmer og utleie stedet ikke har, kan man kjøpe nye hos f.eks Penn Shop til 750thb. Noen steder har også barnesete som kan festes til TukTuk for de minste.

ca Pris                            per dag               per uke                 per måned

Bil                                1 500THB              11 000THB             30 000THB

Motorsykkel Manuell         200THB                1 200THB               4 700THB 

Motorsykkel automatiske  260THB                 1 550THB              6 400THB

Tuktuk                                                        4 000THB              8 000THB

Den største årsaken til dødsfall i Thailand er dessverre trafikk, og også på Koh Lanta er det hvert år noen ulykker. Det er derfor viktig å ha gyldig ulykkesforsikring.

Trafikk

Kjørestil og trafikken på Ko Lanta er ikke sammenlignbare med de vi har lært hjemme. Her holdes fartsgrensene sjeldent, hvis de finnes. Du kan bli passert på både venstre og høyre side, og Thailand har offisielt venstre kjøring, men du kan også møte motgående trafikk på høyre side!

Dersom en ulykke oppstår mellom en turist og en Thai, er det svært sjelden, om noensinne, at turist får medhold. I praksis er det derfor nesten alltid turister som vil betale for skader i tilfelle ulykke.

Bruk hjelm, kjør forsiktig og holde orden på veien bak, slik at du minimerer risikoen for ulykker. Og selvfølgelig, så følg de samme reglene her som hjemme med hensyn til alkohol og trafikk. Ikke drikk alkohol og kjør!

Vår anbefaling er å ta en lokal tuk-tuk drosje, det er veldig mange av dem og de er rimelige.

Som turist er det fint å etterlate noe, ikke bare søppel, så vi oppfordrer alle til å benytte lokale tjenester som tilbys. Det kan være en hyggelig opplevelse å se Lanta med en lokal sjåfør, kanskje man til og med lærer noe nytt.

Ofte vil Tuktuk sjåføren be om betaling pr person, men det kan forhandles.

Noen Thai skikker

Under ditt besøk i Thailand vil møte og bli kjent med den thailandske kulturen på en rekke måter. Her er noen tips som kan være nyttig å vite.

Smilet - dette har en betydning utover bare å være et smil. Iblant er et smil ofte brukt der vi er vant til å bruke ord. Hvor en lang forklaringer eller en lang beklagelse ville ha vært forventet i vår kultur, vil en Thai avvæpne det hele med et smil . Smilet kan brukes som takk eller som en hilsen. I Thailand er det tusenvis av betydninger av smilet i ulike situasjoner. Så smile og nyte ferien, det er den enkleste måten å få god kontakt med det thailandske folk.

Ulike deler av kroppen, har forskjellige betydninger og rangerer ulikt i thailandsk kultur. Hodet, som er den fineste delen av kroppen, ikke rør, det blir sett på som en fornærmelse (inkludert barn). Akkurat som hodet regnes for å være av høyeste orden anses såler av de laveste rang på kroppen. Hvis du viser fotsålene kan bli sett på som en fornærmelse.

Wai er en eldgammel thailandsk hilsen, som er at hendene er plassert sammen og heves mens hodet er bøyd fremover. Hvor høyt du holder hendene, bøyer hodet og kropp holdning er bestemt av flere faktorer som alder, inntekt og sosial status i forhold med den andres. barn ikke er vanligvis møtt med en wai, men i stedet er det tilstrekkelig å smile og nikke en hilsen til barna.

Som utlending er det nesten umulig å skille de forskjellige wai. Thaiene vil være overbærende med dette, og de hilser de besøkende tilbake med en wai, selv om gesten kanskje ikke er skikkelig gjennomført. Du vil bli møtt med en wai mange ganger under oppholdet på Koh Lanta.

Det thailandske kjøkken er en stor opplevelse for alle som liker god og sterk mat. Alltid ferske produkter, ofte kylling eller sjømat, smakstilsatt med kokos melk og, for eksempel, sitrongress, chili og koriander, gjøres om til de herligste retter.

Mat og drikke

En thailandsk måltid består av flere forskjellige retter. Det kan bestå av en suppe, en karri rett og en stekt eller dampet krydret salat. Maten blir alltid servert med ris. Du spiser med en gaffel og skje, da kniven er tradisjonelt sett på som et våpen som ikke hører hjemme på middagsbordet.

På Thai restaurant med barn!

Thai mat er nydelig, men av og til litt vel spicy for barn. Her er tre populære mat retter som finnes på de fleste Thai restauranter som du trygt kan gi til barna uten at det blir for sterkt.

Kai Jiew – Thai omelett servert med ris er godt egnet for barn fra 2 år og oppover. Husk å si ifra at det er til barn og ikke skal være spicy.

Kaw Phat – Stekt ris er en annen favoritt som godt kan serveres barn. Bestill Stekt ris med enten kylling ( KawPhat Gai) eller med svinekjøtt (Kaw Phta Hmoo) alt etter ønske.

Kaw Tom – Ris suppe. Like godt for barn som for voksene.

Andre retter som ofte kan kjøpes fra boder på gaten egnet for barn.

Bahmi nam – Noodle suppe.

Kaw Ka Hmoo – Kokt svinekjøtt med saus og ris.

Jok – Ris velling med egg og svine eller kylling kjøtt.

De to vanligste thailandske øl er Singha og Chang, begge egner seg for det thailandske klimaet, med nok bitterhet til å slukke selv en sol-tørst turist.

Singha er litt søtere enn Chang. I tillegg til disse er også de Heineken, Amstel og andre importerte øl som Tiger Beer fra Singapore. 

Frukt juice anbefales!. De serveres både som juice og forskjellige shaker, som i det siste tilfellet, en forfriskende mellomting mellom sorbet og juice. De er vanligvis laget av flaskevann og is og er både trygg og forfriskende.Bare husk å spesifisere om du vil ha tilsatt sukker , da de kan være veldig søte.

Drikkevann

Det finnes mange typer drikke flaskevann, både i kvalitet og pris. "First" drikkevann koster ca 5THB per flaske. Hvis du ønsker å kjøpe en beholder med 25 liter, kan den fås i "Drikke butikken" for 135THB, 110THB refunderes når du leverer beholderen tilbake.

Tips systemet er godt etablert i de større byene, men på Koh Lanta, hender det at servitøren løper etter en, for å gi tilbake de pengene du "glemmer" på bordet. I de fleste tilfeller, er 10% tips i restauranten er allerede inkludert. Porters, båtførere, guider, og alltid satt pris på noen tips.

Gekkoer du ser og hører overalt, spesielt når solen går ned. De er ofte langs gatelamper og andre lyskilder i sin stadige jakt på insekter. Deres energiske bevegelser og mønstre, samt det faktum at de spiser insekter gjør dem til velkomne gjester i Thai hjem. De er helt ufarlig.

Dyr

Mygg, knott og sandfluer finnes her og der avhengig av årstid, tid på dagen og hvor du er. Mygg spray kan kjøpes på apoteket eller matbuttikken og er spesielt viktig ved solnedgang. Tiger Balm lindrer kløe hvis du er bitt og kan kjøpes nesten overalt.

Katter og hunder er overalt. Det er en liten risiko for rabies. Hvis du ønsker å gjøre noe for de omflakkende hunder / katter på Lanta, kan man gjøre en donasjon til den lokale dyrevernorganisasjoner som finnes på "Time for Lime" restauranten, sør på Klong Dao, den er drevet av en norsk-amerikansk dame. telefon 0843044331

Det er også mange apekatter i jungelen på Lanta, og det hender de besøker skogen omkring Secret Garden.

Bruk hodet når du drar på ferie. Vis respekt og omsorg for naturen hvor du er, akkurat som du gjør hjemme !